Gezi Parkı eylemleri sonrası yerli medyanın penguenlerini tartıştığımız kadar CNN’in tarihinde görülmemiş bir şekilde neredeyse tüm gününü Türkiye’deki olaylara ayırdığını da gördük. CNN’in yanlı ve yalan bilgi verdiğini savunan Twitter’daki büyük bir grup, bu kanal aleyhine bir eylem başlattı. Hatta CNN binası önünde New York’ta bir protesto bile gerçekleşti.
Şimdi gündem değişti. Mısır ordusunun Mursi’ye karşı yaptığı darbeyi ve bunun etkilerini konuşuyoruz. İki ülke arasındaki bazı benzerliklerden yola çıkarak demokrasinin ne olduğu, darbenin tanımı, otoriterlik, özgürlük gibi pek çok konuyu tartışıyoruz.
İki eylem arasında şu ana dek benim dikkatimi çeken tek benzerlik CNN’e karşı gösterilen tepki. Evet, yanlış okumadınız. Tahrir meydanındaki ordu yanlıları CNN’in askeri müdahaleye “darbe” demesine çok kızdı. Ve CNN’i yalan söylemekle suçladı! Olayı biraz deşince iki hikaye arasındaki benzerlik sizi de şaşırtacak.
Mısır’ın en önemli gazetesi El Ahram’a göre CNN’in Mısır’da olan bitenlere “darbe” demesi gençleri kızdırdı. Geçen Cuma Facebook’ta “bu bir devrim, darbe değil” diyen bir grup kısa sürede 35 bin kişiye ulaştı. Artından Twitter’da İngilizce bir etiket kampanyası başlatıldı: #CNN_STOP_Lying_About_Egypt.
Bu etiket size Melih Gökçek’in başlattığı kampanyadan tanıdık gelecektir. İşin komik yani Gökçek’in #stoplyingCNN etiketini de Mısırlılar kullanıyor.
Mısırlılar bununla kalmıyor, bugün CNN binası önünde bir eylem gerçekleştiriyor.
Ve anladınız, aynen Türklerin CNN binası önünde eylem gerçekleştirmesi gibi!
Mısırlıları en çok kızdıran diğer şey ise Tahrir’i gösteren CNN’in sağ köşeye “Mursi yanlısı eylem” ibaresini koyması.
Evet, aynen internet sitesinde Kazlıçeşme eylemlerini hükümet karşıtı göstermesi gibi!
Anlaşıldığı üzere iki ülkedeki bazı gruplar CNN’e değişik nedenlerle oldukça kızgın. Bu kızgınlık iki nedeni var:
1- Editoryal bakış açısı,
2- Basit hata.
CNN’in editoryal bakış açısı Obama hükümetinin olaylara bakış açısıyla, ABD’deki demokratların olaylar karşısındaki tepkisi ve liberal sermayenin tercihleri içerisinde şekilleniyor. CNN’in Gezi olaylarına tam gün zaman ayırmasının en temel sebebi Obama’yı sarsan skandallar zinciriydi. Dinleme ve gözetleme skandallarının en yoğun olduğu bir dönemde konuyla ilgili “demokrat” izleyicilerine yayın yapmak istemeyen CNN konuyu Türkiye’deki olaylara kitlenerek çözdü. Mısır’da ise CNN’in yaptığı en büyük iş ülkede gerçekten bir darbe olduğunu dünyaya göstermek. Bu yüzden cunta yönetimi CNN’i ülkede istemiyor. Çünkü yabancı medyanın Müslüman Kardeşler’in uğradığı toplu gözaltıları ve artık sıradanlaşmış insan hakları ihlallerini oldukça iyi bir şekilde gösteriyor. Mısırlılar ise tüm dünyaya askeri müdahalenin darbe olmadığını göstermek istediği için ABD’nin en bilinen markası CNN’e yüklenmeye devam ediyor.
Müslüman Kardeşler amblemi ile birleştirilmiş CNN logosu. Bugün Kahire’den:
الناس عملت صورتك يافطة عند الاتحادية @pyrovisky http://t.co/nvN8KTU0PS—
Ahmed 3abdAllah (@AAbdoallah) July 07, 2013