Bilmediklerimiz

İnternet öncelikli yayında Hürriyet önde

Yurtdışında varolan internet öncelikli yayın anlayışını Türkiye’de ilk oturtan kurum, Türk basınının kurumsallaşma bakımından açık ara öncüsü olarak değerlendirilebilecek gazetesi Hürriyet oldu.

Kaçıranlar için Hürriyet Gazetesi’nin yeniden yapılandırmasını ve aynı zamanda İngiltere’deki gazetelerin bunu nasıl uyguladığına dair bir özet hazırladım.

HÜRRİYET GAZETESİ YENİDEN YAPILANDIRMA

Geçen yıl çalışmalarına taşındığı yeni binasında başlayan Hürriyet yayın yapısını da tamamen değiştirdi.  Gazete Genel Yayın Yönetmeni’nin altına iki Yayın Direktörü atanırken yayıncılık faaliyetleri üçe bölündü. Buna göre; yazı işlerine Gazete Koordinatörü, Mobil/Web Table Koordinatörü ve Tablet Koordinatörü atandı.  Bütün haberlerin ve koordinatörlerin yer aldığı bir “kumanda odası” oluşturuldu.

Haberlerin bu kumanda merkezine doğrudan ulaştırılması ve ulaştırılan haberlerin bu üç ortamda nasıl kullanılacağına karar verilmesi sağlandı. Böylelikle aynı haberden gazetede daha kısa ve sofistike, internette daha uzun ve kapsayıcı, tablette ise görselliğin daha önce çıktığı bir içerik üretmek amaçlandı.

Hürriyet’in yeni şeması şu şekilde oldu:

hürriyet yapılandırma

Hürriyet Yapılandırma

İçerik yayıncılığı nasıl sağlanıyor?

Web öncelikli kararı alan Hürriyet, gazetede yayınlanması kararı alınan ÖZEL içerikli haberler dışında tüm haberlerini ertesi günü beklemeden web sitesinde yayınlıyor. Yeni yapılanmaya göre, Ana Haber, Sıcak Gündem, İnsan ve Toplum, Gece, Yan Yayınlar, Dış Haberler gibi birimler ertesi günü beklemeden içeriği muhabirlerin imzasıyla tüm platformlarda kullanıyor.

Hürriyet şeması

Hürriyet şeması

Hürriyet’in 2015 hedefinde neler var?

– Dönüşümle birlikte gazeteci, habere gidecek, fotoğrafı çekecek, kameraya alacak, önemli ise cepten mesaj atacak, internete bilgisini girecek. Gazete ve internet için farklı röportajlar yapacak, çok önemliyse haber merkezine geçecek. ‘Kumanda Merkezi’ bunları hangi kanallara acilen vermesi gerekiyorsa verecek, sonra muhabir Hürriyet’e gelecek. Gazetede yayımlanacak ise farklı bir haber içeriği hazırlayacak, haberin detaylarını tablete, internete verecek. Muhabir, haberini yazacak, gazete için sayfasının tasarımını yapabilecek, internete de koyabilecek, cep telefonuna da. Bunun için eğitim verilecek 2015’te bu proje oturmuş olacak.

–  Sosyal medya editörlüğü aktif bir şekilde kullanılarak sosyal ağlarda aktif bir strateji izlenecek. Video içeriğine önem verilecek.   Yeni video kanalları açılacak, internet için hazırlanmış belgeseller, kısa filmler üretilecek.

– Dijitalden elde edilen gelirim toplam gelirde yüzde 30’a çıkması hedefleniyor. Mobil/Web/Gazete’nin toplam ulaştığı kitlenin 2015 itibariyle 10 milyona çıkması arzulanıyor.

YURTDIŞINDA YENİ EĞİLİM: DİJİTAL ÖNCELİKLİ YAYIN

İngiltere’deki medya dünyasının en başarılı internet markası olan The Guardian 2006 yılından bu yana “web öncelikli yayın” yapıyor. Hürriyet’in şu anda gerçekleştirdiği yayıncılık anlayışı da bu doğrultuda. ÖZEL olmayan günlük gelişmeler, iş haberleri, spor haberleri ve diğer kategoriler muhabirlerin daha fazla özgürlüğü olan web sayfalarına daha uzun bir şekilde taşınıyor. ÖZEL haberler ve günün gelişmeleri ise gazeteye daha sofistike ve kısa bir şekilde giriliyor.

2011 yılında bir açıklama yapan şirket yenide hedeflerinin dijital öncelikli yayın olduğunu belirtti. Buna göre 2015 yılına kadar dijital operasyonlarından elde ettiği geliri yüzde 100 artırmak isteyen The Guardian, gazete merkezli değil internet merkezli bir üretim sürecine girecek. Bir araştırma sonucu gazetenin daha çok öğleden sonra alındığını tespit eden The Guardian yönetimi, gazetede gün boyu aktif kalabilecek ÖZEL ve ARAŞTIRMA içerikli haberlere daha fazla yer verilmesine karar verdi. Buna göre SON DAKİKA gelişmeleri daha geri plana itilirken, detaylı haberlere daha fazla yer verilecek.

Financial Times’ta dijital öncelikli yayın kararı

Ocak 2013’te tüm çalışanlara bir açıklama gönderen Financial Times gazetesi Genel Yayın Yönetmeni internet yayıncılığında geri kaldıklarını belirtti. Silikon Vadisi’ni ziyareti sonrası kurmaylarıyla bir çalışma yapan Lionel Barber 1.6 milyon sterlin değerinde bir tasarruf kararı alarak 25 kişinin işten çıkarılmasına, yerlerine 10 kişinin alınmasını sağladı. FT’nin aldığı karara göre uygulanacaklar şöyle:

FT hedefleri:

– Dijital öncelikli yayın anlayışı oturtulacak. Buna göre gazete öncesinde dijital platformalarda yayıncılık ve içerik üretme merkeze yerleştirilecek.

-Bütün kaynaklar webi geliştirmek ve web alanında içerik üretmeye yönelik şekilde dizayn edilecek.

– Sayfa editörleri yerine “içerik editörlüğü” üzerinde bir çalışma yapılacak. Buna göre içeriğin gazetede, webte,  bloglarda, videolarda ya da sosyal medyada nasıl yayınlanacağı ile ilgili bir beyin fırtınası yapılacak.

– Yeni ve hızlı akıllı telefon ve tablet uygulamaları ile haberler okuyucuya daha hızlı ulaştırılacak.

Editörler ve bölüm şefleriyle bir dizi toplantı gerçekleştiren Yayın Yönetmeni’nin ilk icraatı fastFT oldu. 24 saat boyunca market analizleri, önemli gelişmeleri rapor eden ve haber üreten bir servis olan fastFT, diğer hizmetler gibi kullanıcılara ücretli sunuldu.

FT bunun yanında kağıt baskının da aboneleri için çok önemli olduğunu belirterek, bu alandaki kalitesini düşürmeyeceğini belirtti.

One thought on “İnternet öncelikli yayında Hürriyet önde

  1. Geri bildirim: Hürriyet Sosyal tıklanma rakamlarını düşürdü mü? | Gazetecilik

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s