Türkiye’de Twitter’a erişimin hızlı artışıyla beraber manipülatif hesapların da sayısında büyük bir yükselme oldu.
2011’de SABAH’ın adını kullanarak Arap ve İngiliz basınını kandırmayı başaran Liliane Khalil isimli sahte gazetecinin öyküsünü haftasonu eki için haberleştirmiştim.
Maalesef Türkiye’de de kendini gazeteci olarak adlandıran kişilere karşı bir nefret ve saygının beraber geldiğini görüyoruz. Bu nedenle özellikle Twitter’daki hesabına “gazeteci” yazan kullanıcıların da görüşlerine daha fazla önem veriliyor. Hele hele bu kullanıcı New York Times gibi bir gazetenin Berlin muhabiri olduğunu iddia ediyorsa, iş daha da çetrefilleşiyor. Takipçi sayısı hızla artıyor, görüşleri hızlıca paylaşılıyor.
Meryem Şimşek (@Meryem_smsk) işte New York Times’ın adını kullanan bu sahte gazetecilerden biri. Defalarca kendisinden yayınlanmış bir makalesini paylaşmasını istesem de bir yanıt alamadım. Profil fotoğrafı üzerinden yaptığım araştırma da beni erotik kadın fotoğraflarının paylaşıldığı bir Rus sitesine götürdü. Yani kullandığı fotoğraf da sahte.
Meryem Şimşek’in Rus sitesindeki fotoğrafları:
İşin ilginç yanı gerçekten de Meryem Şimşek adlı 1989 Almanya doğumlu bir gazetecinin olması. Liliane Khalil olayından da bildiğim gibi bu tür sahtekarlar genelde çalıştıkları kurumları ya da sahte isimleri tutarlı bir hikayenin çevresinde örmeye çalışıyorlar.
Beni daha çok şaşırtan ise bu sahte hesabı gerçek zannedip takip edenler arasında Gökhan Bacık, Mesut Yeğen, Shadi Hamid ve Henri Barkey gibi isimlerin var olması oldu.
Twitter her geçen gün haberin ve habercinin agorası haline geliyor. Bu yüzden sahte hesapların da artması normal. Fakat yukardaki gibi daha eğitimli ve tanınmış kişiler de bu hataya düşüyorsa biraz bu iş üzerinde düşünmek lazım.
Özellikle yükselen cemaat-hükümet kavgasında bu tür operasyon hesaplarını daha fazla göreceğiz. Buna eminim.