Hürriyet Gazetesi’nin websitesi üzerinden Mayıs ayında uygulamaya soktuğu yeni sosyal ağ Hürriyet Sosyal, pek çok kullanıcı ve gazeteci tarafından “kuşkuyla” karşılandı.
En büyük korku Hürriyet’in Hurpass adı verilen üyelik sisteminin sorduğu detaylı sorular nedeniyle insanların üye olmayacağı ve Hürriyet’in önde gittiği düşünülen popüler köşe yazarlarının okuma oranlarının hızla düşeceğiydi.
Ben bu görüşlere katılmadım. Çünkü bir gazeteci olarak insanların gazeteleri ya da haber sitelerini “köşe yazıları” için değil, “haber için” okuduklarını biliyorum.
Hürriyet tartışmasız Türk medyasının en popüler haber organı. Alexa sıralamalarına göre en fazla tıklanan haber sitesi. Bu konumunu sağlamlaştıran adımlardan en önemlisi miras aldığı isim kadar bir yıl önce “internet öncelikli yayın” modeline geçmiş olmasıydı. Hürriyet 2015 yılına dek bu modelini tamamen internet tabanlı çalışan bir gazete haline getirmek istiyor.
İnternet öncelikli yayının en önemli artısı, anlık gelişen olaylara tüm Türkiye’ye yayılmış muhabir ağınız ile katkı sunabiliyor oluşunuz. Doğan Haber Ajansı’nın Hürriyet’e sunduğu avantaj yanında, yurt dışı muhabirlerinden, İstanbul ve Ankara’daki habercilerine dek pek çok isim Hürriyet.com.tr’ye anlık olarak haber geçiyor. Bu da okuyucunun Hürriyet’te devamlı yeni ve taze, diğer haber sitelerinde bulunmayan bir içeriğe ulaşmasını sağlıyor.
Gazetecilikte kural hiç değişmez. “İçerik kraldır.”
Gazeteleri kimse köşe yazıları için okumuyor. (Elbette okuyan var ama küçük bir oran.) İnsanlar haber almak için okuyorlar.
Dolayısıyla Hürriyet Sosyal’in köşe yazarlarının okunması için üyeliği zorunlu hale getirmesi dramatik bir düşüş sağlamadı.
Vuslat Doğan Sabancı’nın Mayıs ayında verdiği rakamlara göre Hurpass’a üye olan kişi sayısı 300 bini geçmiş. Bu iyi bir rakam. (Fakat bu sayının ne kadarı halihazırda yorum yapabilmek için Hürriyet.com.tr üyeliği alanlardan geldi bilmiyoruz. Ayrıca Hurpass sistemi Radikal.com.tr üzerinde de çalışıyor. Dolayısıyla Radikal için ayrı bir üyelik almanıza gerek yok)
Alexa istatistikleri Hürriyet Sosyal hitleri düşürmedi diyor
İki aylık süre iyidir diyerek Hürriyet.com.tr‘nin Alexa istatistiklerini kontrol ettim. İnternet editörleri iyi bilirler. Yaz aylarında site ziyaretçilerinde gazete tirajlarında olduğu gibi mevsimsel bir düşüş yaşanır. İnsanlar tatile çıktıkları ve hava daha güzel olduğu için bilgisayarda vakit harcamıyorlar. Haber sitelerinin en büyük müşteri kitlesi ofislerinden haber okuyan çalışanlardır.

Hürriyet’in son 3 ayda aldığı tıklanma sayıları. Kaynak: Alexa
Yukarıdaki grafiğe bakarsak Mayıs ayında Hürriyet Sosyal’in uygulamaya girmesinin ardından tıklanma sayılarında bir artış olduğunu bile görüyoruz.
Fakat Haziran ayında da devam eden yükseliş bir süre sonra yerini kademeli bir düşüşe bırakıyor.
Bunun nedeni yaz aylarında yaşanan klasik kullanıcı kaybı.
Hürriyet’in tıklanma rakamlarını bir de en büyük rakibi olan ve ikinci sırada yer alan Milliyet ile karşılaştıralım. Milliyet’in benzer bir sosyal uygulaması yok.

Milliyet’in de tıklanma sayısındaki düşüş mevsimsel. Kaynak: Alexa
Alexa istatistikleri gösteriyor ki Hürriyet ve Milliyet benzer zamanlarda ve aynı deseni takip ederek okuyucu kaybına uğramış.
Bu da tek başına Hürriyet Sosyal’in internette tıklanma ve okunma sayısını düşürmediğini göstermeye yetiyor ve artıyor bile.